مدت‌ها پیش به‌صورت اتفاقی در یک همایش شرکت کردم که محور اصلی آن سخنرانی‌های انگیزشی تعدادی از حضار بود. من همیشه از این همایش به‌ عنوان یکی از تأثیرگذارترین همایش‌هایی که تابه‌حال در آن شرکت کرده‌ام، یاد می‌کنم. نکته‌ای که باعث شده همیشه آن را به یاد داشته باشم، مشارکت حضار برنامه و تأثیرگذاری آن​ها بود که به شدت نظرم را جلب کرد. افراد حاضر در همایش مسلماً سخنرانان حرفه‌ای نبودند و در هنر برقراری ارتباط هیچ آموزشی ندیده بودند، اما می‌توانم به جرأت بگویم همه آن‌ها جذاب و دل‌نشین بودند. به نظر شما دلیل این جذابیت و تأثیرگذاری سخنرانان چه بود؟

همیشه یکی از اصلی‌ترین اهداف تمامی سخنرانان تأثیرگذاری بر مخاطب بوده که امری وابسته به جذب مخاطب است. تأثیرگذاری بر مخاطب به عوامل متعددی وابسته است که سعی داریم در ادامه به اساسی‌ترین آن‌ها اشاره‌کنیم.

اولین عامل تأثیرگذاری بر مخاطب، جذابیت فردی سخنران است. شما می‌توانید یک سخنران جذاب باشید اگر در وهله اول خود را لایق صحبت کردن برای مخاطب بدانید و با اعتمادبه‌نفسی قابل‌قبول به شایستگی خود اذعان داشته باشید. در درجه بعدی باید توجه کنید که برداشت اولیه مخاطب از شما ارتباط مستقیمی با آراستگی ظاهری و پوششتان دارد؛ این نقطه قوتی است که شما می‌توانید بدون تلاش زیاد و تنها با داشتن ظاهری آراسته و متناسب، در نگاه اول مخاطب را مجذوب خود کنید.

عامل مؤثر دیگر در جهت تأثیرگذاری سخنرانی، موضوع سخنرانی است. بهتر است در مورد موضوعی صحبت کنید که با تجربه شخصی و یا تحقیق، توانایی صحبت کردن در آن را به دست آورده‌اید. تمامی افرادی که در آن همایش مرا مجذوب سخنان خود کردند، از تجربیات شخصی خودشان می‌گفتند و درباره موضوعاتی که می‌دانستند صحبت می‌کردند.

اطمینان یابید که موضوع موردنظر برایتان مهیج است. همه موضوعاتی که شما واجد شرایط صحبت کردن درباره آن‌ها هستید، شما را به هیجان نمی‌آورند؛ برای مثال ممکن است ازآن​جایی که شما کارگردان و یا تدوین​گر یک برنامه تلویزیونی در حوزه نجوم هستید، واجد شرایط صحبت کردن درباره صور فلکی باشید؛ اما این موضوع اصلاً شما را به هیجان نمی‌آورد و حتی ترجیح می‌دهید به آن فکر هم نکنید، اما بااین‌وجود همکار شما که کارشناس همان برنامه است درباره صور فلکی چنان خلاقانه و با علاقه صحبت می‌کند که مخاطبان به هیجان می‌آیند، پس نتیجه این است که همکارتان قادر است درباره صور فلکی و نجوم به نحو تأثیرگذاری صحبت کند.

و در نهایت عامل مؤثر دیگر، شناخت مخاطب و رفتاری متناسب با توجه به نوع مخاطب است. شناخت اولیه وکلی، و اطلاع از ویژگی‌هایگروه مخاطبانتان همچون: رده سنی، جنسیت، تحصیلات، تجارب،شغل و بافت فرهنگی می‌تواند کمک شایانی به شما در موضوع، محتوا و شیوه ارائه سخنرانی کند. این ویژگی‌ها حتی بر انتخاب نوع واژه، شرح نکات و میزان ورود شما به جزئیات تأثیرمی‌گذارند که تماماً از عوامل تأثیرگذاری بر مخاطب به شمار می‌روند.

باید به این نکته توجه کنید که لازم است پیام سخنرانی‌تان نیز سازگاری و همخوانی مطلوبی با مخاطب داشته باشد. هرچه بیشتر درباره مخاطب بدانید، سخنرانی خود را بیشتر با آنان همخوان و هماهنگ می‌کنید؛ برای مثال اگر شما یک کارشناس مسائل اقتصادی هستید و برای سخنرانی به جمعی دعوت می‌شوید، اگر بدانید مخاطبان شما کارگران یک کارخانه هستند،به‌جای صحبت درباره شیوه​هایسرمایه‌گذاری موفق، با توجه به اطلاعاتی که از سطح درآمدی مخاطبانتان دارید، به صحبت درباره راهکارهای رشد اقتصادی و پس‌انداز می‌پردازید و بیشک می‌توانید تأثیر مطلوبی بر آن​ها داشته باشید.

تمامی مطالب و نکاتی که عنوان شد، چکیده‌ای از سه اصل مهم جذابیت فردی، موضوع سخنرانی و مخاطب شناسی بود که مهم‌ترین عوامل مؤثر برای یک سخنرانی تأثیرگذار و گیرا هستند. در مقالات آینده به شرح مفصل تمامی این عوامل خواهیم پرداخت.

تمرین:

شما می‌توانید تمامی سخنرانی‌ها، گفتگوها و صحبت‌های را که بر روی شما تأثیرداشته‌اند مرور کنید و با توجه مطالب عنوان‌شده بررسی کنید چه عاملی سبب تأثیرگذاری روی شما شده است؟ و در نهایت سعی کنید آن‌ها را در گفتگوها و تعاملات روزانه خود به‌کارگیرید.