حافظۀ غنی و قوی سخنران

تقویت حافظۀ سخنران، اولین تجویزی است که برای سخنران‌شدن به شما ارائه می‌شود. حالا ببینید که چنین خاطره‌ای برای شما چقدر آشنا است:

یادمه یه چیزی یه جایی خونده بودم که یه همچین مضمونی داشت که آدمایی که کارآفرینن اهل تغییرن. یا یه همچین چیزی. نه نه. می‌گفت آدمایی که کارآفرینن، خودشون تغییر می‌کنن. خودشون تغییر ایجاد می‌کنن. در کل فکر کنم منظورش این بود که آدمای کارآفرین با تغییر مشکلی ندارن.

شنیدن عبارت‌های بالا با این لحن و جمله‌بندی از زبان یک سخنران چگونه به نظر می‌رسد؟ در خوش‌بینانه‌ترین حالت مخاطبان این سخنران خواهند گفت: «آخه تو که یادت نیست برای چی می‌گی! خودت فهمیدی چی‌گفتی؟»

حافظۀ قدرتمند و پایدار، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی است که یک سخنران باید داشته باشد. اهمیت حافظۀ قوی و تقویت حافظه، فقط در زمانِ به‌خاطرسپردنِ متن سخنرانی خود را نشان نمی‌دهد. مغزِ سخنران، کتاب‌خانۀ اطلاعات است و خود او، کتابداری که باید چنان بر آن مشرف باشد که در هر لحظه بتواند به هر کتابی که بدان نیاز داشت، رجوع کند. آنچه در ادامه می‌خوانید، عاداتی است که به سخنران کمک می‌کند پایه‌های قوی برای حافظۀ خود بنا کند. تقویت حافظۀ سخنران آنقدر اهمیت دارد که بدون آن هر تلاشی بی‌ثمر خواهد بود.

 

هم داستان بخوانید؛ هم ناداستان

اینکه به عنوان یک سخنران باید مدام کتاب بخوانید، آنقدر بدیهی است که بخشی جداگانه را به آن اختصاص نمی‌دهیم. اما بد نیست کمی دربارۀ انتخاب کتاب صحبت کنیم. برای بیشتر افراد، خواندن داستان‌ها و رمان‌ها جذاب‌تر است؛ چراکه انسان‌ها به صورت فطری، شنیدنِ قصه را دوست دارند.

خداوند هم در بسیاری از آیات قرآنِ کریم، برای انسان قصه روایت می‌کند؛ اما برخی افراد تصور می‌کنند که برای افزایش اطلاعات عمومی، فقط باید ناداستان بخوانند. درحالی که با مطالعۀ رمان‌های قوی از نویسندگان خوش‌قلم هم، می‌توانید اطلاعاتی ارزشمند را به‌شیرینی دریافت کنید. از جمله رمان‌هایی که در بستر یک رویداد تاریخی، سیاسی یا اجتماعی مهم رخ داده‌اند یا اقتباسی واقعی از زندگی یک یا گروهی از افراد هستند. پس به عنوان سخنران، نقش مطالعات گسترده را در تقویت حافظۀ خود جدی بگیرید.

علاوه بر آن، آشنایی با ادبیات کشورهای مختلف را بیشتر با مطالعۀ رمان می‌توانید به دست بیاورید. در مجموع، تلاش کنید، خود را منحصر به یک ژانر و نویسنده نکنید و در زمینه‌های مختلف مطالعه داشته باشید.

 

دفترچۀ مرور نکات داشته باشید

همۀ شما حتماً در موقعیت‌های مختلف، در زمینه‌های متنوع کتاب‌های خوب خوانده‌اید یا در مجلات و سایت‌ها اطلاعات جالبی به دست آورده‌اید. چیزی که بیش از یادگیری اهمیت دارد، مرور است. طبق منحنی ابینگهاوس، اگر زمانی را به مرور اختصاص ندهید، حدود 90 درصد مطالب را فراموش خواهید کرد.

برای یادگیری مطالب تخصصی رشته یا شغل خودتان، به روش‌های مختلف مرور رجوع کنید. دربارۀ اطلاعات عمومی روزمره، مانند دلیل وقوع جنگ جهانی اول یا پایتخت کشورهای مختلف هم یک دفترچۀ کوچک داشته باشید. این اطلاعات را در دفترچه وارد کنید و هر از گاهی آن را ورق بزنید. پیشنهاد تریبون این است که یک دفترچه هم برای نوشتن شعرها و مَثَل‌هایی داشته باشید که در طول روز می‌شنوید. بعدها بابت این تصمیم از خودتان تشکر خواهید کرد. راستی چرا جنگ جهانی اول به راه افتاد؟

 

داشته‌های مغز را برای روز مبادا نگه ندارید

برای تقویت حافظۀ مفید، اطلاعات مختلف خود را با خانواده و دوستان به اشتراک بگذارید. از شعرها و داستان‌هایی که شنیده‌اید، در گفتار روزمره استفاده کنید. وقتی با دوستان و خانواده وقت می‌گذرانید، اگر نیک بنگرید، موضوعات جذاب‌تری به جز حرف‌زدن دربارۀ دیگران پیدا می‌شود.

 

دست به قلم شوید

قلم را فقط برای نویسندگان نساخته‌اند! قلمِ هر یک از شما می‌تواند، خواندنی و منحصربه‌فرد باشد. گاهی دست‌به‌قلم شوید و گنجینۀ لغات و اطلاعاتی را روی کاغذ بیاورید که شاید مدت‌ها است در ذهن شما خاک می‌خورند. متنی که می‌نویسید، می‌تواند یک داستان باشد یا حتی نظر و تحلیل شخصی شما از یک رویداد روز!

اینکه بخواهید دست‌نوشتۀ خود را منتشر کنید یا خیر، تصمیم خودتان است؛ اما این نوشته‌ها ممکن است روزی هم به عنوان ایدۀ سخنرانی به کار شما بیایند.

 

 هم بخوانید، هم ببینید، هم بشنوید

بر ورودی‌های مختلف مغزِ خود آگاه باشید و تمام ظرفیت آن را به کار بگیرید. آدم‌ها باهم فرق می‌کنند و هیچ‌کس مانند خود شما نمی‌تواند بگوید هر چیزی چطور بهتر در خاطر شما می‌ماند. ممکن است زمان زیادی را در مسیر رسیدن به محل کار و تحصیل طی کنید. به‌خصوص اگر ساکن شهرهای بزرگ باشید. می‌توانید این زمان را به شنیدن پادکست‌ها یا کتاب‌های صوتی یا حتی برنامه‌هایِ خوب رادیویی اختصاص دهید.

پادکست‌هایی از جمله جافکری، بی‌پلاس، مورخ، کاما و ژرفا از جمله پیشنهادهایی است که برای شروع می‌توانید به سراغ آن‌ها بروید. به ایران‌صدا، واوخوان، طاقچه، فیدیبو و کتاب‌راه هم می‌توانید رجوع کنید و کتاب‌های صوتی بشنوید.

حافظۀ تصویری خود را هم با حل معماهای تصویری یا بازی‌های تصویری تقویت کنید.

بیشتر بخوانید: نکات قبل از سخنرانی

  به سلامت جسمانی خود دقت کنید

تمام ابعاد سلامتی انسان در ریزترین جزئیات به یکدیگر وابسته هستند. چنانکه وقتی خدای نکرده حال جسمانی شما خوب نیست، حوصلۀ هیچ کاری را ندارید و حتی نمی‌توانید به‌درستی تصمیم بگیرید. پس برای سلامت جسمانی خود اهمیت قائل باشید. تغذیۀ سالم، خواب کافی و ورزش، فشار خون متعادل، ضربان قلب عادی و اعصابی آرام را حاصل می‌کنند. همچنین از خوراکی‌هایی استفاده کنید که به تقویت‌کنندۀ حافظه معروف هستند؛ از جمله انواع توت‌ها، آب قلم، چغندر، قهوه، انواع کلم‌ها، مغزها و تخمه‌ها، روغن نارگیل، شکلات تلخ، روغن زیتون، پرتقال، رزماری، ماهی، چای سبز و تخم کدو تنبل.

 

به حافظۀ خود باور داشته باشید

حتماً اطراف شما هم هستند کسانی که از خود صبح تا خود شب، از فراموشی و ضعیف‌بودن حافظۀ خود می‌نالند و معتقدند به آلزایمرِ زودرس دچار شده‌اند. البته اگر آن فرد، خود شما نباشید. به خاطر داشته باشید اینکه انسان فراموش می‌کند کاملاً طبیعی است. اصلاً نیازی هم نیست همیشه همه چیز را به خاطر داشته باشید. پس به جای خسته‌کردن ذهن خودتان و دیگران، باور داشته باشید که می‌توانید حافظۀ خود را برای آنچه واقعاً لازم است قدرتمند بسازید.

 

در مقاله‌های بعدی تریبون، برای شما از راهکارها و تمریناتی می‌نویسیم که برای به خاطرسپردن متن و محتوای سخنرانی به آن نیاز دارید. چنانکه هرگز به پدیدۀ ذهن سفید دچار نشوید! همراه تریبون بمانید.

نویسنده: آیلی آقائی مقدم

همچنین بخوانید: روش تندخوانی و تقویت حافظه