مدت زمان لازم برای مطالعه: 7 دقیقه
معرفیکردن چیست؟
یکی از اولین مهارتهایی که به هوش کلامی مربوط است، مهارت معرفی کردن خود به دیگران است. اگر کسی بتواند به درستی آنچه هست را به دیگران معرفی کند یعنی توانسته پیام موجودیت خود را منتقل کند.
حتماً این جمله را شنیدهاید: «لطفاً خود را معرفی کنید». این یک سؤال ساده و همیشگی است که در تمام محیطهای شغلی و جمعهای ناآشنا از شما پرسیده میشود. این که چگونه خود را معرفی کنیم یک مهارت است که میتوان پرورشش داد. مهارت معرفی کردن خود به دیگران، این روزها که رقابت برای کسب موفقیت بیشتر شده، اهمیت زیادی هم پیدا کرده است. کسی که از هوش کلامی خوبی برخوردار باشد هنگام معرفی خود، بهترین کلمات را استفاده میکند و پیامش را طوری منتقل میکند که مخاطب را مجذوب خود کند. جذب مخاطبان مهم، همان گوهر نابی است که حاصلش پول بیشتر، جایگاه بهتر و موفقیتهای ارزشمندتر است.
شناختی که دیگران از شخصیت ما پیدا میکنند در ابتدای کار براساس همان زبان بدن و توصیفاتی است که خودمان ارائه میکنیم. در یک آشنایی دوستانه ممکن است خود را کمتر از آنچه هستیم معرفی کنیم اما پس از مدتی دوستانمان به شناخت عمیقتری از ما میرسند. در محیطهای رسمیتر این نوع معرفی متفاوت است. تفاوتش هم در این است که باید تلاش کنیم در عین تواضع، بهترین خود را ارائه دهیم تا بتوانیم افراد آن محیط را متقاعد کنیم که عالی هستیم.
افراد در ملاقات نخست، در ذهنشان به قضاوت ما میپردازند و تمام حرکات و حرفهایمان میتوانند در این قضاوت تأثیر بگذارند.
حال این سؤال پیش میآید که اصلاً چطور باید خود را معرفی کنیم؟
معرفی خود به دیگران
در اینجا به روشی ساده و کاربردی قصد داریم مراحل معرفی خود به دیگران را شرح دهیم تا کسانی که میخواهند برای اولین بار در محیطهای رسمی حضور پیدا کنند یا کسانی که از نوع معرفی فعلی خود راضی نیستند با مطالعۀ این مراحل خود را در این زمینه تقویت کنند.
5 گام برای یک معرفی پرقدرت:
- عنوانکردن نام: در ابتدای برخورد با افراد امر بدیهی این است که از شما میخواهند خود را معرفی کنید، در گام اول نام خود را عنوان کنید. نوع بیان اسم میزان صمیمیت در رابطه را نشان میدهد. مثلاً اگر جمع دوستانه است شاید خیلی مهم نباشد که نام خانوادگیتان را بگویید اما در جمع رسمی گفتن نام و نام خانوادگی الزامی است.
- بیان شغل و حرفه: این که تعریف درستی از حرفۀ خود و کاری که انجام میدهید داشته باشید باعث میشود دیگران اعتماد بیشتری به شما کنند.
- اعلام سابقۀ کاری: شما ممکن است سالها در یک حرفه مشغول باشید یا حتی یک روز هم کار نکرده باشید. اگر گفتن سابقۀ کاری به میزان موفقیتتان در آن محیط کمک میکند این سابقه را اعلام کنید ولی اگر چنین سؤالی مطرح نشد و شما هم نکتۀ مثبتی برای بیان نداشتید بهتر است سکوت کنید.
- بیان فایدۀ کار: این که با توجه به شغلتان کدام مشکل را حل میکنید مسئلۀ مهمی است که قبل از حضور در جمع رسمی باید اول خودتان به آن پاسخ دهید.
- معرفی اطرافیان: این که در یک موقعیت مناسب از افراد نام آشنا یاد کنید که قبلاً با آنها همکاری کردهاید میتواند بسیار مفید باشد. البته این هم در هر محیطی بنا به تشخیص شما تغییر خواهد کرد.
آداب و معاشرت دستدادن
دستدادن یک شیوۀ ارتباطی است که از گذشته تاکنون تکامل یافته است و نوع آن در جوامع مختلف متفاوت است. این حرکت حالا بخشی از فرهنگ برقراری ارتباط انسانها با یکدیگر است و اگر به هر دلیلی شکل آن هم تغییر کند، باز هم انسانها تلاش میکنند که آن را در روابط خود داشته باشند. به طور مثال وقتی پاندمی کرونا کل جهان را فراگرفت، مردم برای جلوگیری از سرایت این بیماری با یکدیگر دستدادن را به شیوهایی خلاقانه تغییر دادند؛ اما تا جایی که امکان داشت آن را حذف نکردند. این اصرار انسانها برای حفظ ارتباط فیزیکی نشان میدهد که تا چه حد دستدادن برایشان اهمیت دارد.
ارتباط چشمی چیست؟ بخش مهمی از آداب دستدادن است و اگر نباشد، این عمل ناقص خواهد بود. پس از آنکه در چشمان طرف مقابل با لبخند نگاه کردید میتوانید قدری سر خود را خم کنید. به این ترتیب هم از نگاه خیرۀ خود جلوگیری کردید و هم احترام خود را ابراز کردید.
سر صحبت را باز کردن
ما میدانیم که سخنرانی چیست اما گاهی برای شروع برقراری ارتباط و صحبت دچار مشکل میشویم. وقتی وارد محیط جدیدی میشویم، قبل از آنکه بخواهیم خود را معرفی کنیم باید بسنجیم که اصلاً کسی پذیرای ما هست یا خیر. گاهی در اتاق انتظار مطب پزشک نشستهایم تا نوبتمان شود، دوست داریم با نفر بغل دستی ارتباط برقرار کنیم تا دقایق کمی سریعتر بگذرد. البته که برای برقراری ارتباط نیاز است خود را معرفی کنیم اما قبل از آن باید فرد را ترغیب به این ارتباط کنیم. در واقع باید اول سر صحبت را باز کنیم و بعد خودمان را معرفی کنیم.
ایجاد ارتباطی ساده و صمیمی باعث میشود افراد با شما احساس نزدیکی کنند و روابط مثبتی بینتان شکل بگیرد. برای بازکردن سر صحبت به خودتان فشار نیاورید، بیشتر ما انسانها خیلی زود از قالب رسمی خود خارج میشویم. البته استثنا هم وجود دارد اما تا وقتی امتحان نکنید نمیتوانید نمونههای مختلف را ببینید.
یکی از ابزارهای قدرتمندی که کمکتان میکند در معرفی خود عالی عمل کنید، استفاده از تکنیکهای زبان بدن است. شروع صحبت اگر با نگاهی پرمهر همراه باشد و اضطرابی در آن دیده نشود شانس موفقیت را بیشتر میکند. اگر در حین صحبتهای طرف مقابل رفتاری تأییدکننده داشته باشید مکالمۀ بهتری خواهید داشت. اگر نوع نشستنتان را به گونهای تنظیم کنید که حاکی از احترام و توجه باشد، نشان میدهید که برای مخاطب ارزش قائلید و همۀ این حرکات ریز، اهمیت بسیاری دارند که از زبان بدنتان نشئت میگیرند.
به مرور با تمرین و سعی و خطا و استفاده از تکنیکهای زبان بدن در بازکردن سرصحبت حرفهای خواهید شد. این شمایید که اطرافیانتان را انتخاب میکنید پس لزومی ندارد با همه ارتباط بگیرید.
اولین مرحله در شروع مکالمه یا باز کردن سر صحبت این است که قبل از حضور در جمع، خود را آماده کنید. در فرصتهای مختلف با خود تمرین کنید. تمرینات باید شامل نحوۀ سلام کردن، لبخندزدن و ارتباط چشمی باشد. قبل از این که کلامتان جاری شود این رفتار شماست که قضاوت میشود پس باید به این نکات توجه کنید و با تمرین اشکالات احتمالی را برطرف کنید.
آنچه پس از شروع مکالمه به احتمال زیاد پرسیده میشود، حرفۀ شماست. پس خیلی مهم است که برای معرفی خود آماده باشید. همانطور که میدانید یکی از مهمترین گامهای یک معرفی مناسب توصیف حرفهایست که در آن مشغولید. بنابراین از قبل برای چنین سؤالاتی خود را آماده کنید.
یادتان باشد که باید بدانید لحن صدا چیست و چطور میتوان به کمک آن ارتباط مؤثرتری ایجاد کرد. لحن صدای شما، حال و هوایی است که در آن لحظه دارید. کلامتان به کمک لحن است که بهتر منتقل میشود. پس اگر میخواهید تأثیرگذار باشید حتماً به کلماتی که ادا میکنید روح بدهید و نگذارید صرفاً مانند خواندن اخبار به گوش برسند.
چند سؤال کاربردی در ذهنتان داشته باشید تا برای شروع گفتوگو کم نیاورید. سؤالات عمومی مثل آبوهوا، مشکلات روزمرۀ اجتماعی یا موضوعی که به تازگی باب شده میتواند کارگشا باشد. هرگز با سؤالات خصوصی شروع نکنید و حین صحبت به حریم خصوصی افراد احترام بگذارید.
همۀ انسانها به دنبال افرادی میگردند که با آنها نقاط مشترک اشته باشند، درد مشترک، ویژگی اخلاقی مشترک و… . تمام این اشتراکات است که افراد را به هم جذب میکند پس اگر میخواهید سر صحبت را با کسی که دوست دارید باز کنید بهتر است قدری دقت کنید و وقتی نقاط مشترکی بین خودتان و او یافتید با مطرح کردن این مسئله ترغیبش کنید که با شما در این باره صحبت کند.
در حین شروع صحبت یادتان باشد که تک گو نباشید و شنوندۀ خوبی در برابر صحبتهای طرف مقابل باشید. همین روال را ادامه دهید و مطمئن باشید که اگر فرد مناسبی را انتخاب کرده باشید رابطۀ مؤثری را شکل دادهاید.
سخنرانی یخشکن یا آسانسوری
مردم به این که شما هنگام معرفی خودتان از چه شیوهای استفاده میکنید اهمیت نمیدهند اما به اینکه بتوانند درک درستی از صحبتهایتان داشته باشند اهمیت میدهند. مثلاً اگر کسی از شما بپرسد چه کارهاید و شما بخواهید بیست دقیقه به توضیح حرفۀ خود بپردازید این نشانۀ تسلط شما برشغلتان نیست. اتفاقاً کسانی هوش کلامی خوبی دارند که بتوانند حرفۀ خود را در کوتاهترین زمان و با کمک گرفتن از بهترین واژهها توصیف کنند.
در تعریف سخنرانی آسانسوری باید بگوییم هنگامی که کسی از ما توضیحی میخواهد ما را در مسند یک سخنران نشانده است. اگر کسی که قرار است خود را معرفی کند، بتواند در مدتی بسیار کوتاه به جامعترین ودرکشدنیترین حالت، خود و حرفهاش را توصیف کند میگوییم سخنرانی آسانسوری یا یخشکن انجام داده است.
آنچه در این نوع معرفی مطرح است مدت زمان و شیوایی کلام است. علت اینکه نام آسانسوری روی این نوع معرفی قرار گرفت این است که فرد باید بتواند در مدتی که در یک آسانسور با فرد غریبهای قرار دارد خود را به او معرفی کند. معرفی آسانسوری در بسیاری از مواقع کاربرد دارد.
کلمات کلیدی: باز کردن سر صحبت، ارتباط کلامی، ایجاد روابط مؤثر، سخنرانی آسانسوری، فن بیان، معرفی خود به دیگران، هوش کلامی، شناخت خود، نحوۀ درست معرفی خود
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.