5/5 - (1 امتیاز)

مدت زمان لازم برای مطالعه: 5 دقیقه

سخنرانی آسانسوری چیست؟

در بسیار اوقات ما فرصت بسیار کمی برای معرفی خود به دیگران داریم. اگر کسی بتواند که از این فرصت‌های کوتاه بهترین بهره را ببرد مهارتی دارد که به آن، Elevator Pitch یا مهارت سخنرانی آسانسوری می‌گویند.

علت نام‌گذاری این مهارت این است که تصور کنید همراه یک مدیر وارد آسانسور می‌شوید و قرار است تا فلان طبقه با او همراه شوید. شما نمی‌دانید که آیا باز هم فرصتی برای دیدن این مدیر خواهید داشت یا نه. بنابراین تصمیم می‌گیرید در همین فرصت کوتاه خود را معرفی کنید. اگر بتوانید این کار را انجام دهید یعنی توانسته‌اید از فن بیان خود به بهترین شکل استفاده کنید. اما اگر نتوانید معرفی درست یا تقاضای به‌جای خود را بیان کنید تا مدت‌ها حسرت آن در دلتان خواهد ماند. فن بیان یک علم موروثی نیست بلکه از نوع علوم اکتسابی محسوب میشود و شما میتوانید با تمرین و مطالعه درست آن را بهبود دهید، اگر در فن بیان مشکل دارید می توانید مقاله آموزش فن بیان را مطالعه کنید،

ساختار سخنرانی آسانسوری

این که در یک سخنرانی آسانسوری چه نکاتی مهم است و باید به چه سؤالاتی پاسخ دهد موضوعی است که در بخش ساختار این سخنرانی باید آن را تشریح کرد. واقعیت این است که این نوع سخنرانی بیشترین کاربردش در میان بازاریابان و فروشندگان است. هدف آن‌ها این است که در فرصتی کوتاه مشتریان خود را افزایش دهند تا بتوانند درآمد بیشتری داشته باشند. این افراد در سخنرانی آسانسوری خود باید به سه سؤال اصلی خود پاسخ بدهند. اولین سؤالی که باید پاسخش را در خلال حرف‌هایشان بگنجانند این است که کسب‌و‌کارشان در چه زمینه‌ایست. سؤال دوم این است که این کسب‌و‌کار نیاز کدام گروه از افراد را مرتفع می‌کند و پرسش آخر اینکه چرا مشتری به این کسب‌و‌کار نیاز دارد.

در گفت‌و‌گوی آسانسوری اگر بتوانید تمام این پرسش‌ها را با نظمی درست توضیح دهید می‌توانید مشتریان بالقوه را متقاعد کنید که مشتریان بالفعلتان شوند.

ارتباط چشمی چیست؟

در این نوع سخنرانی زمان بسیار کوتاه است پس باید از تکنیک‌های زبان بدن به خوبی استفاده کنید و با برقراری تماس چشمی صداقت کلامتان را به مخاطب ثابت کنید تا اعتماد او را به خود جلب کنید.  با استفاده از تکنیک های زبان بدن می‌کوشیم در هر نوع ارتباط و مذاکره با دیگران، پیام خود را به شکلی دقیق‌تر و مناسب‌تر برای طرف مقابل ارسال کرده و نیز، پیام‌های او را تا حد امکان به شکلی دقیق‌تر دریافت و تفسیر کنیم. اگر در مورد این تکنیک اطلاعاتی ندارید می توانید به مقاله تکنیک های زبان بدن مراجعه کنید.

زمان سخنرانی آسانسور

شاید این سؤال در ذهنتان ایجاد شود که مدت زمان این سخنرانی چقدر است. به گفتۀ محققان این نوع سخنرانی بین سی ثانیه الی دو دقیقه ممکن است طول بکشد. شما باید بتوانید در طول چنین مدت زمانی به معرفی خود در آسانسور بپردازید و موارد گفته شده را در میان کلامتان بگنجانید چون از دست‌دادن زمان به معنای از بین‌رفتن فرصت طلایی پیش‌رویتان است.

ویژگی‌های سخنرانی آسانسوری

در آموزش سخنرانی معمولاً انواع سخنرانی‌ها مطرح می‌شود. این نوع سخنرانی برای اینکه در بهترین حالت خود باشد باید سه ویژگی اصلی داشته باشد.

ویژگی اول خلاصه‌گویی است. افرادی که موضوعات را بیش از حد توصیف می‌کنند هرگز در چنین نوعی از سخنرانی موفق نیستند. مهارت لازم و ضروری در سخنرانی آسانسوری این است که در زمانی کوتاه مطلب را به طور کلی توضیح دهید. فرصت می‌تواند فقط سی ثانیه باشد پس باید مختصرگویی را تمرین کنید.

ویژگی دوم شفافیت در بیان است. فرصتی نیست که بخواهید هم از کلمات پیچیده استفاده کنید و هم از مخاطب توقع داشته باشید درک درستی از کلامتان به دست بیاورد. پیامی که می‌خواهید به گوش او برسانید باید کاملا شفاف باشد و شخص فقط همان برداشتی را از کلامتان بکند که شما قصد داشتید به او بگویید.

ویژگی سوم بداهه گویی است. با اینکه شما با مطالعۀ این مقاله در ذهنتان خود را برای چنین نوعی از سخنرانی آماده می‌کنید، با وجود تمریناتی که ممکن است بعداً برای حضور در این موقعیت‌ها انجام می‌دهید، مخاطب باید تصور کند که هرآنچه شما می‌گویید کاملاً بداهه و طبیعی است و این نوع سخرانی برحسب موقعیت است که اتفاق افتاده است.

افراد اگر حس کنند که این سخنرانی از قبل برنامه‌ریزی شده است فکر می‌کنند که به دام افتاده‌اند و نمی‌توانند به کلامتان اعتماد کنند. نبود اعتماد در آن‌ها کار را خراب می‌کند پس ویژگی آخر این است که همه چیز را طبیعی جلوه دهید تا فرصتتان سوخت نشود.

تکنیک‌های سخنرانی آسانسور

بحث آسانسوری آداب و تکنیک‌هایی دارد که شناخت آن می‌تواند کمک کند که بیشترین موفقیت را در این نوع سخنرانی داشته باشید.

در اینجا به 6 تکنیک اصلی سخنرانی آسانسوری می‌پردازیم که رعایت آن‌ها می‌تواند باعث شود که بهترین سخنرانی را در چنین مدت زمان کوتاهی ارائه دهید.

  1. معرفی خود: مسلماً کسی که قرار است در این فرصت کوتاه با شما همراه باشد کسی است که دسترسی به او آسان نیست. می‌توان نتیجه گرفت ک شما برای او یک غریبه‌اید به همین علت هم ممکن است فرصت مجددی برای دیدار پیش نیاید پس در ابتدای کار خود را معرفی کنید. در معرفی از نام و حرفه و هرآنچه که لازم است مخاطب بداند به اختصار بگویید.
  2. از توانایی‌هایتان بگویید: پیرو معرفی اولیه، وقت آن است که از مهارت‌هایتان بگویید تا پیش‌زمینۀ ذهنی برایش فراهم کنید که حدس بزند منظور شما از این مکالمات چیست.
  3. فواید کارتان را بگویید: ممکن است حرفه‌ای که دارید به گوش شخص آشنا باشد یا ناآشنا. در هر صورت توضیح دهید که این حرفه قرار است برای کدام قشر از جامعه مفید باشد و دقیقاً چه مشکلی را از جامعۀ هدفش برطرف می‌کند.
  4. راه‌حل را اعلام کنید: حال که حرفه، جامعۀ هدف و فواید کارتان را معرفی کردید وقت آن است که راه‌حلتان را ارائه کنید. او باید بداند که شما چطور توانسته‌اید مشکل موجود را حل کنید.
  5. تفاوت خود با دیگران را توضیح دهید: ممکن است کسب‌و‌کارهای رقیب قبلاً خود را شناسانده باشند. پس لازم است که فرق خود با دیگران را هم به اختصار توضیح دهید.
  6. درخواستتان را بگویید: حالا در آخرین مرحله وقت آن است که درخواستتان را بگویید و به این ترتیب قصدتان از این سخنرانی را بیان کنید.

در آموزش فن بیان و سخنوری تریبون این تکنیک‌ها و انواع دیگری از تکنیک‌های کاربردی برای موفقیت در سخنرانی‌ها ارائه می‌شود که مخاطبان را به مهارت زیادی در این زمینه می‌شرساند.

کاربردهای سخنرانی آسانسوری

این طور نیست که سخنرانی آسانسوری فقط مخصوص بازاریابان و فروشندگان باشد. هرکس در هر موقعیتی ممکن است نیاز باشد که برای افراد خاصی سخنرانی آسانسوری داشته باشد.

در زندگی از این نوع فرصت‌ها زیاد اتفاق می‌افتد و هرکس که بتواند این مهارت را در خود تقویت کند، موفقیت‌های بیشتر در مقایسه با دیگران به دست خواهد آورد.

چگونه در مذاکرات برنده شویم؟ در بسیاری از مواقع این سخنرانی به مذارکره تبدیل می‌شوند بنابراین دانستن انواع روش‌های مذاکره می‌تواند کمک کند که موفقیت بیشتری در این نوع سخنرانی‌ها و مذاکرات به دست آورید.

مثالی از گفت‌و‌گوی آسانسوری

فرض کنید دانشجویی برای دریافت مجوز انتقالی نیاز به امضای رئیس دانشگاه داشته باشد. او تمام هفته برای این امضا دوندگی کرده است و نتوانسته به اتاق رئیس راه پیدا کند. خسته و ناامید ناگهان در آسانسور دانشگاه متوجه حضور رئیس می‌شود. او دو راه پیش روی خود دارد. یا از درخواستش از سر کم رویی اجتناب می‌کند یا با کمک مهارت‌های سخنرانی آسانسوری درخواستش را اعلام می‌کند و در یک ملاقات یک دقیقه‌ای فرصت گرفتن امضا را به دست می‌آورد.

با پیشرفت تکنولوژی یافتن فرصت‌ها ارزش زیادی دارد و هرکس باید سعی کند مهارت‌های خود را برای استفاده از این فرصت‌ها تقویت کند. سخنرانی آسانسوری یکی از گره‌گشاترین مهارت‌ها برای موفقیت در زندگی است.

کلمات کلیدی: سخنرانی آسانسوری، سخنرانی یک دقیقه‌‌ای، فن بیان، مهارت‌های کلامی، ساختار سخنرانی آسانسوری