مسابقه سخنرانی تریبون، بعد از شش سال برگزاری مداوم دیگر نیازی به معرفی به علاقمندان ندارد! اولین و بزرگترین مسابقه سخنرانی کشور که یک بار در سال برگزار میشود و در آن افراد علاقمند به حوزه سخنوری و فن بیان از سراسر ایران گرد هم میآیند و در یک فرآیند رقابتی و آموزشی، مهارتهای خود را ارتقا میدهند و استعداد خود را محک میزنند.
ثبت نام هفتمین دوره مسابقه سخنرانی تریبون مانند سالهای گذشته از 25 اردیبهشت ماه 98 همزمان با روز بزرگداشت استاد سخن، حکیم ابوالقاسم فردوسی، آغاز شد و پس از چندین دوره تمدید مهلت به درخواست شرکت کنندگان، تا مرداد ماه ادامه پیدا کرد. در این دوره 1315 نفر در مسابقه تریبون ثبتنام کردند که در نوع خود یک رکورد محسوب میشود! حتی برای تریبون به عنوان اولین و بزرگترین مسابقه سخنرانی ایران!
مراحل برگزاری مسابقه سخنرانی تریبون سال 98:
- مرحله مقدماتی مسابقه
امسال آموزش در تریبون پررنگتر شد و به جای یک کارگاه یک روزه آموزش سخنرانی و فن بیان، افراد به صورت عملیتر در کارگاههای کوچکتر و خصوصیتر مهارتهای پایهای سخنوری را آموزش دیده و ارزیابی دقیقتری هم میشدند.
پس از ثبتنام، دبیرخانه مسابقه برای هماهنگی با شرکتکنندگان تماس گرفت تا در یکی از 35 نوبت کارگاه آموزش و ارزیابی شرکت نمایند. در تابستان داغ 98 این کارگاه 35 بار برگزار شد تا تمامی حدود هزار نفر شرکتکننده مسابقه بتوانند در یکی از آنها به صورت رایگان حضور یابند، نکات مهم سخنوری و فن بیان را از منتورهای مسابقه بیاموزند، در مقابل دیگران چند دقیقه سخنرانی کنند و اشتباهات و نقاط ضعف و قوت خود را بشناسند.
- مرحله نیمه نهایی مسابقه
شرکتکنندگان مسابقه در مرحله نیمهنهایی سخنرانی اصلی خود را با موضوع آزاد آماده نموده و به مدت 5 الی 7 دقیقه ارائه کردند. مرحله نیمهنهایی ملاک ارزیابی اصلی و داوری برای انتخاب فینالیستهای تریبون 98 بود. این مرحله از 11 مرداد ماه تا 3 شهریور برگزار شد و با شرکت کنندگان زمان حضورشان هماهنگ شد. ارائه نیمهنهایی شرکتکنندگان به وسیله هیئت داوران داوری و ارزیابی دقیق میشود تا فینالیستهای تریبون 98 مشخص شوند.
- معرفی 100 + 50 سخنران برتر تریبون 98 و کارگاه آموزشی ویژه نفرات برتر
پس از ارزیابی دقیق سخنرانی مرحله نیمهنهایی شرکتکنندگان به وسیله هیأت 5 نفره داوران مسابقه، 100 + 50 سخنران برتر سال 98 کشور انتخاب شدند و اسامی آنها در روز دوشنبه 25 شهریور از سوی دبیرخانه مسابقه اعلام گردید. داوری این مرحله به دلیل حساسیت و نزدیک بودن امتیازات، بر اساس تجمیع آرای گروه داوران انجام شد؛ با این حال فرصت اعتراض به شرکتکنندگان داده شد و پس از بررسی مجدد، اسامی نفرات برتر دوباره اعلام شد و تعدادی به این جمع اضافه شدند. تمامی 100 + 50 سخنران برتر خود را برای فینال آماده کردند تا در صورت فینالیست شدن، بتوانند با دیگر فینالیستها رقابت نمایند.
همچنین دبیرخانه مسابقه به جهت افزایش مهارت فینالیستهای احتمالی و بالا رفتن سطح مسابقه، کارگاه آموزشی ویژهای را برای این 100+50 نفر سخنران برتر برگزار کرد تا با آمادگی بیشتری در فینال حضور یابند.
- مرحله نهایی مسابقه
مرحلهی نهایی (فینال)، رقابت بین 10 نفر برگزیده بخش بزرگسالان و 5 نفر برگزیدهی بخش دانشآموزی از سخنرانی مرحله نیمهنهایی است و 3 نفر برتر هر بخش به عنوان رتبههای برتر معرفی خواهند شد. هر ساله معمولاً 15 نفر از بخش بزرگسال در فینال فرصت سخنرانی و رقابت پیدا میکردند اما امسال به دلیل رقابت همه فینالیستها در بخش بداهه، تنها 10 نفر با یکدیگر مسابقه میدهند. بنابراین به دلیل نزدیکی امتیازات و آرای داوران، دبیرخانه مسابقه تریبون، امسال 5 نفر بعدی (نفرات 11 تا 15 لیست داوران) را نیز معرفی خواهد کرد.
ساعت 8 صبح چهارشنبه 24 مهر 1398، اینجا تهران است، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تالار مولانا
و امروز فینال مسابقه تریبون 98 است. روزی که علاقمندان به شدت انتظارش را میکشیدند و برایش استرس داشتند…
ساعتی پیش از آغاز فرآیند مسابقه، شرکتکنندگان از راههای دور و نزدیک خود را به تقاطع خیابانهای انقلاب و آزادی تهران در محل دانشگاه امیرکبیر رسانده بودند تا وارد تالار مولانا شوند و شاید امروز شانس سخنرانی در برابر انبوه تماشاگران و داوران را داشته باشند.
شرکتکنندگان نمیدانند که فینالیست هستند یا خیر… این سنت مسابقه تریبون است. اما چند نفر معدود از کادر اجرایی این موضوع را میدانند. همزمان با پذیرش افراد نفرات برتری که در سالن حضور پیدا کردهاند، تیک میخورند تا اسمشان به عنوان فینالیست در زمان مقرر از سوی مجری اعلام شود. حساسیت و هیجان به اوج خود رسیده است، کادر اجرایی پیکسلهای 100 سخنران برتر را به نفرات برتر میدهند تا روی سینه خود نصب کنند… امروز روز تریبونیهاست…
مسابقه سخنرانی تریبون و جذابیت رقابت در مرحله فینال آن، باعث شده بود همانند اغلب سال های گذشته مسابقه، تیم های خبری مختلفی از شبکه های تلویزیون به سالن مولانا دانشگاه امیرکبیر بیایند تا از روند مسابقه گزارش تهیه کرده و با برگزیدگان فینالیست مصاحبه نمایند.
گزارش مسابقه سخنرانی تریبون 98 در بخشهای خبری مختلف سیما مانند شبکه خبر بازتاب پیدا کرد. همچنین گزارشهای خبری مختلفی از سوی خبرگزاریهای صداوسیما، فارس، مهر، ایسنا، ایرنا، ایلنا، دانشجو، خبرگزاری اقتصادی ایران و روابط عمومی دانشگاه امیرکبیر از مسابقه در سایتها منتشر شد.
در ابتدای فرآیند اجرایی مسابقه مجری برنامه آقای شاهین شرافتی که چندین سال است زحمت اجرای مسابقه فینال را بر عهده دارد، در مورد سابقه برگزاری مسابقه و ایده آن توضیحاتی ارائه کرد. سپس دکتر اصفهانی پول ریاست دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه امیرکبیر به رسم میزبانی چند دقیقهای برای مخاطبان سخن گفت. از اهمیت بحث فن بیان حتی در رشتههای فنی-مهندسی گرفته تا تأثیر این مهارت در تبدیل علم به ثروت و فروش محصولات و خدماتی که هدف نهایی همه مشاغل و فعالیتهای تجاری و صنعتی است.
پس از او نیز منصور ضابطیان به نمایندگی از هیئت داوران به روی صحنه رفت. داور خوش اخلاق و دوستداشتنی که در چند دوره تریبون در کنار استعدادها حضور داشته و به شکوفایی آنها کمک کرده است. منصور ضابطیان از مهارت سخنوری به عنوان یک امتیاز بزرگ در جامعه کنونی نام برد. مهارتی که برای همه موقعیتها کاربرد دارد و مسابقه سخنرانی بیش از آن که رتبهبندی و نفرات برترش اهمیت داشته باشد، به خاطر تأثیری که روی سطح سخنوری تک تک شرکتکنندگان دارد مهم است و باید به آن بیشتر پرداخته شود.
سپس اهورا فتحی دبیر مسابقه چند دقیقهای درباره فرآیند اجرایی مسابقه در سال 98 صحبت کرد. از پررنگ شدن نقش آموزش در فرآیند مسابقه تا نحوه چیدمان داوریها برای افزایش عدالت و کاهش اعتراضات. او گفت چطور در تریبون 98 با کارگاههای آموزش و ارزیابی روی مهارت سخنوری شرکتکنندگان به صورت جدی کار شد و در داوری تریبون 98 نیز از نظر چند گروه متنوع استفاده شده تا هم تنوع نظرات موجب بهبود داوری گردد، هم خطای داوری کاهش یابد.
فرآیند مسابقه با اجرای دانشآموزان فینالیست آغاز شد. مجری به ترتیب اسامی نفرات را در هر مرحله میخواند و دانشآموزِ برگزیده با خوشحالی و البته همزمان استرس از بین جمعیت به اتاق پشت صحنه میرفت. میکروفونش تنظیم میشد و آماده پایان اجرای نفر قبل و آغاز اجرای خودش میشد.
فرزانه کمندانی – فروغ سادات حجازیان – مهدیس آفرد – علیرضا سرفرازیان – سما صامت
این 5 نفر، برگزیدگان بخش دانشآموزی مسابقه سخنرانی تریبون 98 بودند. فینالیستهایی که باید در برابر جمعیت چندصد نفره تماشاگران، به ارائه سخنرانی خود میپرداختند.
موضوعات بخش دانش آموزی بسیار جالب و اجتماعی بود و از مسائل زیست محیطی تا مسائل اجتماعی و روانشناسی را در بر میگرفت…
فرزانه کمندانی با یک شروع جالب در مورد موضوع بحثبرانگیز خودکشی سخنرانی کرد. دختر دانشآموز همدانی که با ارائه آمارهایی نشان داد این مسئله چقدر در جامعه امروز اهمیت دارد و باید به آن پرداخته شود. فروغ سادات حجازیان از یزد آمده بود و دغدغه محیط زیست داشت؛ از اتفاقات ابتدای سال 98 مثل سیل و زلزله صحبت کرد و نشان داد خشم طبیعت چه بر سر زندگی انسانها میآورد. موضوع سخنرانی مهدیس آفرد سالمندان بود. او از اهمیت توجه به این قشر دوستداشتنی که جامعه از آنها غافل شده گفت. علیرضا سرفرازیانِ ده ساله داستان موفقیت دکتر ملک حسینی (پدر پیوند کبد کشور) را برای مخاطبان تعریف کرد؛ اینکه چطور توجه و ابتکار یک معلم باعث ایجاد انگیزه و امید و تلاش در یک کودک و موفقیت او شده است. در آخر نیز سما صامت با صدا و لحن دلنشین خود در مورد بیماری اوتیسم و تأثیری که روی افراد دارد گفت. یک معضل اجتماعی که آگاهی جامعه میتواند نقشی مهم در کاهش آثار مخرب آن داشته باشد.
سپس نوبت به بخش بزرگسال رسید. شاهین شرافتی مجری برنامه تک به تک اسامی فینالیستهای بخش بزرگسال را خواند و افراد با هیجان (و احتمالاً استرس بالا) به روی صحنه میآمدند.
اسامی فینالیستهای بخش بزرگسال تریبون 98 بدون ترتیب:
عاطفه عبدالهيان – یاسمن سامانی پور – جمیشد پور جواد – پریسا خان محمدی – محسن صادقیان – سینا میرمحمدی – محدثه سلطانزاده – بتول ناصری – نوید معافیان – محمدحسین لریجانی
- سخنرانیهای بخش بزرگسال تنوع و نوآوری فراوانی داشت. عاطفه عبداللهیان داستان خود را گفت که چگونه میتوانست مسافر پرواز یاسوج باشد که سقوط کرد و از اهمیت لحظهها در زندگی انسان صحبت کرد و یاسمن سامانیپور در مورد نظریه نمایش اروینگ گافمن و نقش شبکههای اجتماعی در زندگی انسانها سخنرانی کرد.جمشید پورجواد با موضوع اهمیت انتخاب در زندگی انسان به روی صحنه آمد و جمله طلاییاش این بود: «جایگاه تو بر اساس نوع انتخاب توست…». نفر بعدی پریسا خان محمدی بود که مطابق با رشته تحصیلی خود موضوع یک بیماری (فنیل کتونوری، نوعی نقص مادرزادی) را برای سخنرانی انتخاب کرده بود. محسن صادقیان از ارومیه که دوباره فینالیست تریبون شده بود، باز هم با موضوعی ورزشی با درونمایه طنز به میدان آمد و گفت مثل سخنرانی امروزش، در زندگی همیشه به دنبال آرزوهایش رفته است. سینا میرمحمدی شرکتکننده کرمانی تریبون 98 در مورد رسانهها صحبت کرد… اینکه چطور 15 تا 20 سال از عمرمان را صرف رسانهها و تکنولوژی میکنیم و آنها همواره در تلاش هستند به ذهنیت ما جهت بدهند. محدثه سلطانزاده یک سخنرانی مبتکرانه در مورد رباتها و آینده زندگی بشریت در کنار آنها ارائه کرد و خودش هم به نوعی تبدیل به یک ربات سخنران شد!سپس بتول ناصری با لباسی از دیار افغانستان به روی صحنه آمد. او که پارسال مقام خلاقانهترین سخنرانی را به دست آورده بود، امسال هم یک سخنرانی خلاقانه در مورد کشورش و مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم میکند ارائه کرد. نفر بعدی نوید معافیان بود که بر خلاف نامش معاف نبود! او با لباس سربازی به صحنه آمد و با خبرررررردار سخنرانی خود را شروع کرد و به معضلات سربازی پرداخت. نفر آخر نیز محمدحسین لریجانی بود. شرکتکنندهای که با بیانی طنز به موضوع غلط املایی پرداخت! اتفاقی که از سوی قشر فرهیخته و تحصیلکرده جامعه نیز زیاد تکرار میشود و به معضلی خاص تبدیل شده است.
فضای سالن نیز در طول سخنرانیها با فینالیستها همراه بود. تماشاگران گاهی با جملات کوبنده شرکتکنندگان به وجد میآمدند و آنها را تشویق میکردند و گاهی نیز با طنز آنان صدای خنده سالن را پر میکرد. همچنین به هر شرکتکننده حرفی از الفبا یا شماره اختصاص داده شده بود کهتماشاگران حاضر در سالن میتوانستند بهترین سخنرانها را از نظر خود انتخاب کنند و به سامانه مسابقه سخنرانی (که به وسیله شرکت رهنما ساخته شده بود) ارسال نمایند. رأی تماشاگران نیز در داوری و انتخاب بهترین سخنران تریبون 98 تأثیر داشت.
در تریبون امسال برای سنجش قدرت بداههگویی افراد، هر 10 فینالیست میبایست با کلمات بداهه و اسلایدهای بداهه سخنرانی کنند. به این شکل که این 10 نفر کلمهای را به قید قرعه از داخل گوی بیرون آورده و پس از 3 دقیقه فکر کردن در مورد کلمه، 3 دقیقه فرصت داشتند تا در مورد آن برای مخاطبان سخنرانی کنند.
کلماتی که در این مرحله از گلدان بیرون آمد این کلمات بود:
نجوا – چکش – واگیر – آفتابه – آرایش – جنایت – دست انداز – کَنه – ناز – نمک
با سخنرانی افراد در مورد این کلمات خاص و طنز نهفته در برخی کلمات و سخنرانیها، موجب ایجاد فضایی جالب در مسابقه شد. تماشاگران با دیدن هر کلمه فکر میکردند شرکتکنندهای که روی صحنه میآید چطور تنها در سه دقیقه میتواند سخنرانی کوتاه، موثر و جذابی با این کلمه بسازد و ارائه دهد. فکر کنید اگر شما جای فینالیستهای مسابقه تریبون بودید، چطور در 3 دقیقه با هر یک از این کلمات، یک سخنرانی جذاب طرحریزی میکردید؟
سپس ده فینالیست برتر تریبون 98، در مرحله آخر با اسلایدهایی که تیم طراحی مسابقه آماده کرده روبرو شدند. اسلایدهایی که از قبل آنها را ندیدهاند و باید به صورت متوالی در مورد اسلایدها صحبت کنند. ایجاد ارتباط بین اسلایدهایی که شاید به ظاهر با یکدیگر مرتبط نبودند ولی تیم طراحی چند مسیر و سناریو برای هر سری اسلایدها قرار داده بود که شرکتکننده میتوانست با هوشمندی و انتخاب مفاهیم خاص بین آنها پیوند برقرار کند. در شرایط هیجانی و پر استرس فینال مسابقه سخنرانی کشوری تریبون این کار اصلا کار سادهای نیست. اما نفرات برتر مسابقه سخنرانی سعی کردند روندی مناسب برای سخنرانی خود انتخاب نمایند. هرچند گاه با افسوس مخاطبان و داوران مواجه میشدند که ای کاش مسیر دیگری را برای این اسلایدها انتخاب میکردید…
در فاصله شور داوران، مجری برنامه از تماشاگران خواست تا به قید قرعه روی صحنه بیایند و به صورت بداهه با کلمات سخنرانی کنند. این اتفاق علاوه بر ایجاد فضای مفرح در مسابقه، موجب شد سختی این مرحله بداههپردازی و استرس صحنه فینال تریبون برای همگان آشکار شود.
همچنین از شجاعترین سخنران مسابقه تریبون 98 یعنی سعیده دشتبانی دعوت شد تا چند دقیقه روی صحنه سخنرانی کند. او با وجود معلولیتی که در عضلات چهره داشت، شجاعانه در مسابقه تریبون شرکت و در برابر صدها تماشاگر فینال سخنرانی نمود و مورد تشویق شدید حاضران قرار گرفت.
پس از شور داوران نفرات برتر مسابقه سخنرانی تریبون 98 انتخاب شدند. انتخابی سخت و دشوار از بین سخنرانانی که بهترین شرکت کنندگان مسابقه تا مرحله آخر بودند.
نفرات برتر بخش بزرگسال:
- بتول ناصری
- محمدحسین لریجانی
- پریسا خان محمدی
نفرات برتر بخش دانش آموزی:
- علیرضا سرفرازیان
- فروغ سادات حجازیان
- مهدیس آفرد
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.