میزان تنشی که انسانها در دنیای امروز تجربه میکنند به مراتب بیشتر از گذشته است. از کودکی تا بزرگسالی موقعیتهای بسیاری در زندگی انسان وجود دارد که او را درگیر حس بد و ناخوشایند اضطراب میکند و لازم است که بداند چطور اضطرابش را کنترل کند.
استرسهایی که درونمان شکل میگیرند تمام سیستم عصبیمان را تحت تأثیر قرار میدهند و اجازۀ عملکرد درست را به ما نمیدهند. احساس منفی استرس و اضطراب در تمام انسانهای دنیا شایع است اما فرد به فرد میزان کم و زیادش متفاوت است. هرچه افراد در زندگی روزمرۀ خود در موقعیتهای تنشزای بیشتری باشند استرسشان بیشتر است. نمیتوان میزان اضطراب یک کارمند بورس در کشوری پیشرفته را با میزان استرس یک معلم در روستایی کوچک مقایسه کرد اما اگر همان کارمند بورس توان کنترل اضطراب را داشته باشد میتواند اعصابی آرام و لحظات کمتنشی را برای خود ایجاد کند.
اضطراب حسی است که از زمان خلقت بشریت در وجود تمام انسانها بوده است. انسانهای نخستین برای بقای خود به این حس نیاز داشتند تا بتوانند خود را از خطرهای موجود حفظ کنند. دستهای انسان در حالت اضطراب سرد میشود و بیشتر خون در پاها جمع میشود تا در صورت مقابله با خطر بتواند فرار کند. در شرایط کنونی کمتر پیش میآید که بخواهیم برای بقای خود بجنگیم اما مکانیزم بدن برای مقابله با ترسها به همین ترتیب است.
با پیشرفت تکنولوژی و افزایش حس رقابت در میان انسانها، هرکس سعی کرد سهم بیشتری از هرچیزی داشته باشد و خودش در نقطۀ اوج قرار بگیرد و کمالگرایی را در خود بپروراند؛ همین شد علت اصلی اضطراب فزاینده در میان مردم. آنقدر این تنشها گسترش یافت که حتی افراد عادی جامعه هم دچار این احساسات منفی پرضرر شدند. اما خوبی ماجرا این است که هرچقدر هم دنیای بیرون ترسناک و بهم ریخته باشد باز هم ذهن ما قدرتمندتر از آن است و میتواند شرایط را کنترل کند.
درست است که عوامل بیرونی میتوانند روی افکار و روحیۀ ما تاثیر بگذارند اما در نهایت این ماییم که انتخاب میکنیم در لحظه چه احساسی داشته باشیم. به همین علت است که میگوییم در شرایط کنونی دنیا حق دارید که مضطرب شوید اما بهتر است به خود حق مضطرب ماندن را ندهید. این تلاش برای حفظ آرامش همان کنترل اضطراب است که اگر آن را فرابگیرید از بسیاری از مشکلات ناشی از این حس ناخوشایند جلوگیری خواهید کرد.
در اینجا چند تکنیک کاربردی ارائه میکنیم که به کمک آنها بتوانید اضطرابتان را کنترل کنید و در موقعیتهای پرتنش بر خود مسلط باشید.
8 راه کاربردی برای کنترل اضطراب
- ورزش کنید: یکی از راههای مفید کنترل اضطراب این است که ورزش کنید و جسمتان را تحت فشار قرار دهید. وقتی جسم تحت فشار قرار میگیرد بدن از فشارهای روحی دور میشود و از نظر فکری به آرامش میرسید. افرادی که به طور منظم ورزش میکنند از دیگر افراد بسیار آرامترند چون فکرشان در یک حالت متعادل قرار دارد.
- زیاد کافئین مصرف نکنید: کافئین اعصاب را تحریک میکند و در چای و قهوه و شکلات و نوشیدنیهای انرژیزا وجود دارد. برای اینکه سطح اضطراب و استرستان افزایش نیابد بهتر است کمتر از این نوع موادغذایی استفاده کنید و نوشیدنیها و خوراکهای دیگر را جایگزین آن کنید تا خودتان عامل تحریک اعصابتان نشوید.
- روی کاغذ بنویسید: یکی از بهترین روشها برای مقابله با استرس در لحظه این است که حس و حالتان را روی کاغذ بنویسید. این کار به شدت کمکتان میکند چون وقتی دلیل حال پرتنشتان را مینویسید در واقع دارید خود را با ترسهایتان روبهرو میکنید. روبهروشدن با ترسها کمک میکند که کمتر از آنها بترسید و متوجه شوید که آنقدرها هم مسئلۀ ترسناکی نبودهاند. همین امر باعث میشود میزان استرستان به شدت کاهش یابد و کنترل اضطرابتان را به دست بگیرید.
- بخندید: وقتی شروع به خندیدن میکنید به اعصابتان این پیام را انتقال میدهید که اوضاع تحت کنترل است. در این حالت کمتر پیش میآید که مضطرب شوید چون کسی که میخندد ترسی به خود راه نداده است. خندیدن کمک میکند آرامشتان را بازیابید و حتی اگر در اوج تنشها هستید از شدت آنها بکاهید. خنده همچون یک مسکن قوی کمکتان میکند از حسهای منفی رها شوید.
- در زندگی خود تغییر ایجاد کنید: در بسیاری از مواقع شما مسبب استرس ایجاد شده نیستید، بلکه دیگران و محیط اطراف درگیرتان کردهاند. اگر در چنین موقعیتی قرار دارید سعی کنید آن را تغییر دهید. مثلاً اگر در محیط کار هر روز با همکارتان درگیر میشوید و استرس زیادی را برای روبهروشدن با او تحمل میکنید سعی کنید جای خود را عوض کنید تا دیگر با او مواجه نشوید یا اگر مدیری دارید که هر روز مضطربتان میکند و نمیتوانید خود را آرام کنید به دنبال کار دیگری بگردید تا از میزان تنشی که هر روز تحمل میکنید بکاهید.
- جلوی اهمالکاری را بگیرید: ما ذهن بازیگوشی داریم و وقتی قرار باشد کار مهمی انجام دهیم این ذهن بازیگوش ما را مدام از انجام آن کار منصرف میکند. همین میشود که رفته رفته با کوهی از وظایف روی هم انباشته مواجه میشویم که باید در فرصت کمی همۀ آنها را انجام دهیم. چنین موقعیتی مشخصاً استرسزاست. بنابراین سعی کنید هر وظیفهای را به موقع به اتمام برسانید و نگذارید کارهای نیمهکاره روی هم انباشته شوند. این دوری از اهمالکاری بخش بزرگی از اضطرابهای روزمره را از بین خواهد برد.
- موسیقی آرامبخش گوش کنید: موسیقی معجزه میکند. موسیقی توان این را دارد که شما را از حال بد به حال خوب پرت کند و کمکتان کند روزهای پراضطرابتان را با آرامش بگذرانید. گوشدادن به موسیقی ملایم کمک میکند میزان فشارخونتان کاهش یابد، ضربان قلبتان منظم شود و هورمونهای استرسزای کمتر ترشح بشوند. توصیه میکنیم در موقعیت پر استرس برای کنترل آن، خود را به یک موسیقی ملایم مهمان کنید تا به ذهنتان این پیام را بدهید که اوضاع آنقدرها هم پیچیده نیست.
- نفس عمیق بکشید: چندین نوع تمرین برای تنفس عمیق وجود دارد که طبق تحقیقات به شدت بر کنترل اضطراب مؤثرند و سطح ترشح هورمونهای استرسزا را کاهش میدهند. سادهترین نوع مواجهه با استرس به کمک تنفس عمیق این است که ده نفس عمیق به صورت دم از بینی و بازدم از دهان انجام دهید. تمرینهای دیگری هم وجود دارد اما این روش هم بسیار در کاهش تنشها کمکتان خواهد کرد.
در مجموع نمیتوان استرس را به طور کامل از زندگی حذف کرد. در طول روز آنقدر اتفاقات مختلف رخ میدهد که کنترل بسیاری از آنها در دست ما نیست. اما آنچه مهم است این است که ذهن ما توانایی آرامسازیمان را داشته باشد و کمک کند در بیشتر مواقع در حالت متعادل باشیم و در موقعیتهای مختلف به کمک تکنیکهای کاربردی کنترل اضطراب اعصابمان را آرام نگهداریم.
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.